AFM a aprobat finanțarea pentru 15 stații de încărcare a autoturisme electrice

Social

În cursul zilei de marți, 24 martie, Administraţia Fondului pentru Mediu a comunicat Municipalității că solicitarea de finanțare nerambursabilă depusă de Primăria Brașov pentru achiziţionarea şi amplasarea a 15 staţii de încărcare a autoturismelor electrice a fost aprobată.

Finanțarea a fost obținută în cadrul ,,Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ”. La sfârșitul anului 2018, când a fost depusă cererea de finanțare, Municipalitatea a solicitat fonduri pentru 17 stații, dar în urma discuțiilor cu AFM, s-a renunțat la cele două stații din Livada Poștei.

,,Deși trecem printr-o perioadă foarte grea, mai primim și vești bune care ne fac să ne gândim și la ce va fi după ce trece această pandemie. Ieri am fost anunțat de cei de la Administrația Fondului pentru Mediu că ne-a fost aprobată solicitarea pentru achiziția și montarea a 15 stații de încărcare a mașinilor electrice, suma alocată de AFM fiind de aproape 3 milioane de lei. Aceste staţii vor fi amplasate în mai multe locaţii din oraş, astfel încât să asigurăm braşovenilor şi turiştilor posesori de astfel de maşini un acces facil la acest sistem de încărcare. Odată cu adoptarea planului privind calitatea aerului, încercăm să implementăm cât mai multe soluţii alternative la transportul cu maşina, fie că vorbim de transportul în comun, transportul cu bicicleta sau chiar de facilităţi pentru acest tip de autoturisme, prietenoase cu mediul. Cred că amplasarea acestor stații va contribui și ea la schimbarea modului în care noi brașovenii, dar și turiștii, privim implicarea noastră în reducerea poluării și în decizia de a achiziționa astfel de autoturisme. Dacă acum doi ani erau doar 9 autoturisme electrice în Brașov, acum am ajuns la 59, iar proporția între deținători s-a schimbat, în favoarea persoanelor fizice (la sfârșitul anului 2018, dintre cele 19 mașini, 12 aparțineau persoanelor juridice, acum din 59, 30 aparțin persoanelor fizice n.n.)”, a declarat primarul George Scripcaru.

DETALII PROIECT:

Nume program de finanţare: ,,Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedință de judeţ”.

Finanţator: Administraţia Fondului de Mediu

Valoarea eligibilăproiectului „Amplasare de stații de încărcare pentru maşini electrice în Municipiul Brașov” este de 3.298.166,28 lei cu TVA.

Valoarea finanțării AFM: 2.850.000,00 lei, TVA inclus, respectiv 86,41% din valoare proiectului.

Tip staţii de încărcare: Stații cu încărcare rapidă; vor suporta încărcarea la curent continuu de 50 KW și la curent alternativ de 22 KW. Stațiile vor fi echipate cu control de la distanță și sunt operate individual sau integrat. Stațiile de 50 KWp vor servi mașini care se încarcă în curent continuu (ex: Tesla) iar racordul de 22 KW, în curent alternativ, va deservi mașini cu racord pe curent alternativ (ex : Renault Zoe).

Număr staţii de încărcare: 15.

Locaţii: 6.

  • Parcare Regina Maria: 4 staţii;
  • Parcare multietajată Poiana de jos: o staţie;
  • Strada 13 Decembrie, zonă terminal RAT: 3 staţii;
  • Strada Poienelor, zonă terminal RAT: 2 staţii;
  • Stadionul Municipal, zonă terminal RAT: 3 staţii;
  • Gara Braşov: 2 staţii.

În cadrul programului au fost aprobate 7 dosare de finanțare, depuse de municipiile Slatina, Galați, Brașov, Timișoara, Alba Iulia, Deva, Suceava.

“Prin acest program ne dorim îmbunătăţirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin stimularea utilizării vehiculelor electrice și reducerea emisiilor rezultate din transporturi”, a declarat președintele AFM, Mihail-Dan Dojană. Totodată, reprezentanții AFM le-au reamintit reprezentanților unităților administrativ – teritoriale – reședință de județ, care încă nu au reușit să depună un dosar de finanțare, că sesiunea de depunere a acestora în cadrul Programului este deschisă până la data de 31 martie 2020.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul