Statuile fraților Lapedatu, dezvelite în parcul Gheorghe Dima

Divertisment

Grupul statuar al fraților Alexandru și Ion Lapedatu a fost dezvelit vineri pe 8 noiembrie la Brașov, în parcul Gheorghe Dima, după o ceremonie emoționantă care a avut loc în sala de festivități a Colegiului Andrei Șaguna. Inițiativa aparține Fundației Lapedatu, înființată de urmașii celor doi iluștri oameni de stat, iar ideea de a-i înfățișa pe cei doi frați gemeni alături i-a aparținut Anei Blandiana, celebra dizidentă a regimului Ceaușescu, fondator și președinte al Fundației Alianța Civică și inițiator al proiectului Memorialului Sighet, singurul muzeu din România care funcționează într-o fostă temniță comunistă.

Ceremonia și festivitatea au fost anunțate pe rețelele de socializare, iar alături de participanți, în mare parte foști sau actuali șaguniști, s-au aflat membri ai Fundației Lapedatu, primarul George Scripcaru, președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, Ana Blandiana, istoricul prof. Univ. Dr. Ioan Opriș, care a dedicat o lungă serie de lucrări științifice fraților Lapedatu, istoricul Mircea Mușat, reprezentant al Muzeului Băncii Naționale a României, acad. Dr. Răzvan Theodorescu, fost director TVR și Ministru al Culturii, și desigur directorul colegiului Șaguna, Dumitru Cezar Boghici.

„A fost inițiativa noastră să construim ceva pe un soclu care a fost pus de istoricul Ioan Opriș, care de circa 40 de ani cercetează istoria generației Marii Uniri, din care au făcut parte și frații Lapedatu. Suprastructura pe acest soclu este inițiativa noastră. Acțiunea noastră este o încercare de a cinsti memoria celor doi oameni extraordinari ai vremilor lor, dar și de a-i ajuta, și pe brașoveni, și pe elevii liceului Șaguna să umple un gol al cunoașterii, pentru că destul de mulți nu știu că frații Lapedatu au fost nu numai brașoveni, ci și șaguniști“ – Andreas Wild, viceereședinte al Fundației Lapedatu.

„Familia Lapedatu are o legătură foarte importantă cu Brașovul, a avut un rol foarte important de-a lungul istoriei în statul Român, iar prin prin Fundația Lapedatu s-a implicat mult în viața Brașovului și acum. Am cunoscut reprezentanții familiei Lapedatu acum mulți ani, am demarat proiecte comune împreună cu dumnealor, mai ales pentru Colegiul Șaguna. Astăzi asistăm la un moment emoționant, important nu numai pentru Brașov, ci și pentru România. Am gândit acest proiect în parteneriat, iar Brașovul s-a mai îmbogățit cu încă un monument reprezentativ“, a declarat primarul George Scripcaru.

Amenajarea statuilor a fost avizată în luna octombrie, în şedinţa comună a Comisiei de Circulaţie și a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism. Grupul statuar are o înălţime totală de 3,5 metri, din care 0,5 metri înălţimea soclului, și a fost realizat de sculptrorul Ioan Bolborea.

Fraţii Lapedatu, Alexandru şi Ion, gemeni, s-au născut în în 1876, în Cernatul Săcelelor şi au jucat un rol important în viaţa culturală, socială şi politică României de dinainte de anul 1945. Alexandru I. Lapedatu a fost ministrul Cultelor şi Artelor în şase guverne şi ministru de Stat al României în patru guverne. De asemenea, a fost preşedinte al Senatului României, membru al Academiei Române, preşedintele acesteia şi secretarul său general. A fost arestat în luna mai a anului 1950 şi încarcerat în temniţa comunistă de la Sighet, unde s-a stins din viaţă.
Fratele său geamăn, Ion I. Lapedatu a fost ministru de finanţe al României (1926-1927), membru de onoare al Academiei Române (din 1936).și guvernator al Băncii Naţionale a României (1944-1945)
Cei doi fraţi sunt fiii lui Ioan Alexandru Lapedatu, doctor al Universităţii din Bruxelles, poet, prozator şi jurnalist român transilvănean şi profesor de limbi clasice la Gimnaziul Superior Greco-Ortodox Român din Braşov.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns