Rezervația „Valea Zimbrilor” din comuna Vama Buzăului, a doua din județul Brașov după rezervația de urși „Libearty” de la Zărnești, este un loc deosebit ce trebuie vizitat de turiștii care ajung în zona de un pitoresc aparte având în vedere că la est se învecinează cu Munții Siriului, iar la sud-vest cu Masivul Ciucaș.
Situată la 45 de kilometri de municipiul reședință de județ, Rezervația „Valea Zimbrilor” se întinde pe o suprafață de 10 hectare și are în prezent 23 de exemplare față de numai cinci, câte erau în toamna anului 2008 când a luat ființă. Primele cinci exemplare au fost aduse din Austria și Elveția, câte două și unul din Italia. Băncile, foișoarele și leagănele amplasate la umbră, oferă turiștilor condiții foarte bune de a sta cât mai mult în compania superbelor animale.
La șase kilometri de rezervație se află cascada „Urlătoarele”, o înșiruire de cascade mici, care se pot trece cu piciorul, unde turiștii pot ajunge pe un drum forestier și chiar pot urca până în vârful căderii de apă.
„Este o zonă foarte frumoasă și liniștită unde, pe lângă rezervație poți să faci și câteva mici trasee până la cascada „Urlătoarele” sau în jurul rezervației. Din păcate, nu ne vizitează foarte mulți turiști așa cum se întâmplă cu alte obiective din județ, probabil și din cauza distanței. Alături de cele 23 de exemplare de zimbri, cel mai mic fiind născut anul trecut, în rezervație mai conviețuiesc fără probleme trei cerbi și două ciute. Este un număr destul de mare de animale pe cele 10 hectare și de aceea este o urgență, aș putea spune, extinderea rezervației cu încă 80 de hectare. Și animalele ar avea mai mult spațiu pentru relaxare, iar o parte din hrana zilnică ar găsi-o prin pădure. Terenul există, dar această extindere nu se poate face din cauza lipsei fondurilor necesare construirii gardului de jur împrejurul rezervației. Este un gard mai special care ar necesita câteva zeci de milioane de lei pe care noi, din păcate, nu-i avem, dar nici Consiliul Județean”, a declarat pentru AGERPRES administratorul Rezervației „Valea Zimbrilor” Fabian Roth.
În legătură cu acest aspect, vicepreședintele Consiliului Județean Mihai Pascu a precizat pentru AGERPRES că situația rezervației este cunoscută, dar deocamdată bugetul Consiliului Județean nu are fondurile necesare.
„Am depus și un proiect la Fondul de Mediu pentru accesare de fonduri europene, dar, din păcate, nu a fost eligibil. Căutăm soluții, deocamdată nu există fondurile necesare în bugetul nostru”, a spus Mihai Pascu.
În prezent, nici alte rezervații de zimbri din țară nu sunt interesate de achiziția de noi exemplare așa că rezervația „Valea Zimbrilor” rămâne cu cele 23 de exemplare, fiind posibil ca până la sfârșitul anului numărul să mai crească, a afirmat administratorul Fabian Roth.
În România mai există în prezent rezervații de zimbri în județul Neamț, la Bucșani în județul Dâmbovița, la Hațeg în județul Hunedoara, fiind cea mai veche din țară și cea mai nouă „Valea Zimbrilor” de la Vama Buzăului.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.