Primarul va face alocare bugetară pentru laboratoare mobile de calitate a aerului. Vezi aici ce alte măsuri vor fi luate în perioada următoare

Social

Primarul Brașovului va propune Consiliului Local va propune în bugetul pe anul în curs fonduri pentru achiziția de echipamente de control, care să fie puse la dispoziția instituțiilor de mediu, așa cum a promis în dezbaterea publică pe tema poluării care a avut loc la finalul lunii decembrie.

„Am primit un necesar din punct de vedere tehnic, din partea consilierului ministrului Mediului, Bogdan Micu, și vom achiziționa câte laboratoare sunt necesare, astfel încât monitorizările să se facă atât la nivelul municipiului Brașov, cât și pe raza unităților administrativ-teritoriale din vecinătate, de unde apar astfel de probleme“, a precizat primarul, care spune că se află într-un dialog permanent cu Ministerul Mediului, unde a propus deja o serie de modificări legislative, de natură să reglementeze o serie de anomalii în privința responsabilităților și controlului în acest domeniu.

„Noi suntem trași la răspundere de oameni, dar nu avem posibilitatea să luăm niște măsuri. Foarte multă lume nu înțelege acest lucru, și cred că situația se poate regla printr-o corelare legislativă la nivelul unei hotărâri de guvern, care să stabilească nu numai responsabilități, ci și instrumente care să le permită celor responsabili să ia măsuri dacă regulile sunt încălcate. De exemplu, avem o fermă de vaci lângă ocolitoare, pe unei comune, iar domnul care o deține are și câteva hectare în arendă pe care le fertilizează în mod natural. De aici apar unele probleme și toți arată cu degetul spre primarul Brașovului, dar ferma se află pe teritoriul altei unități administrativ-teritoriale, iar pe primarul de acolo nu îl interesează și nici celelalte instituții nu se implică, cum ar fi de exemplu APIA, care alocă bani proprietarului fermei pentru respectivele terenuri”, a explicat primarul. Situații similare apar și în alte cazuri – la taxiuri, unde primăria dă licențe de taxi, dar nu are atribuții în verificarea stării tehnice a vehiculelor, la betonierele vechi și poluante care lucrează pe șantiere și ar trebui verificate de ARR și ISCTR.

Grup de lucru pentru intervenție pe tema mediului

Primarul a mai precizat că i-a solicitat prefectului Brașovului constituirea unui grup de lucru format atât din reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului, cât și din oficiali ai APIA și ai Direcției Agricole, primari de localități și toate celalte instituții responsabile în domenii care influențează calitatea aerului și mediul, astfel încât activitățile din acest domeniu să poată fi monitorizate eficient și să se poată interveni prompt în cazul unor abateri sau situații care nu respectă regulile.

Fin-Eco, obligată să realizeze de urgență investițiile de la groapa de gunoi

În privința administratorul depozitului ecologic deșeuri al Braşovului, firma Fin – Eco, primarul a declarat că a solicitat un program accelerat al investițiilor care să elimine riscul apariției unor mirosuri neplăcute de la groapa de gunoi. „Le-am solicitat să ne prezinte un program de investiții foarte clar. De asemenea, ei trebuie să restrângă perioada de instalare a echipamentelor de captare a biogazului, să nu așteptăm până la finalul anului 2020, ci până la mijlocul acestui. Din câte mi-au comunicat, în acest moment lucrările de montare a acestor echipamente sunt finalizate în proporție de 60% şi cred că pot fi gata până în luna iunie”, a declarat primarul, care a precizat că l-a desemnat pe viceprimarul Laszlo Barabas, să verifice săptămânal graficul de lucru.

Primarul are în birou un senzor al calității aerului

Primarul are un senzor de calitate a aerului și la birou, montat tocmai pentru a constata cu ochii lui situația la Brașov. El spune că există măsuri care trebuie luate la nivelul administrației locale, dar este nevoie și de măsuri la nivel național, pentru că Brașovul nu face excepție de la o situație prezentă în întreaga țară. „Brașovul nu este mai poluat decât alte orașe din România. Este o perioadă de dezvoltare pentru toți, traficul este într-o continuă creștere, toată lumea vrea să își achiziționeze mașină și să se deplaseze cu ea, fără a se gândi că poluează sau nu. Din punctul meu de vedere, sunt multe lucruri care trebuie făcute și la nivel național și la nivel local. Ne preocupă acest lucru, vom implementa un set de măsuri pe raza municipiului Brașov, vom achiziționa laboratoare mobile, vom avea o rețea de senzori, iar până atunci, consilierul ministrului mediului mi-a montat în birou un instrument de măsură, pentru a ști care este situația și pentru a ne raporta la niște date locale și la niște indicatori “, a spus primarul.

„Sursa principală de poluare pe care am identificat-o sunt mașinile, centralele de apartament și industria. Lucrurile acestea se știu, au rezultat inclusiv la dezbaterea publică,  însă am vrut ca primarul să le poată vedea cu ochii lui și să înțeleagă că există măsuri care pot fi luate și care trebuie luate imediat. În perioada următoare vom achiziționa senzori omologați, care vor fi distribuiți într-o rețea, care va stabili zone de risc, iar unitatea mobilă care va fi achiziționată și pentru care primarul va aloca bani la buget va putea merge la fața locului și să asigure un răspuns imediat, împreună cu Garda de Mediu. Vor fi și măsuri pe termen lung, care, deși nu sunt cele mai comode, se vor referi la mașini și la norme de poluare, care trebuie dezbătute și care, până se vor adopta la nivel național, este bine să le adoptăm la nivel local“ a explicat Bogdan Micu, consilier al Ministrului Mediului, fost consilier al primarului Brașovului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul