Primăria Brașov a finalizat lucrările de amenajare a primelor 8 terenuri de sport, din cele 21 programate în acest an

Social

Primarul George Scripcaru a deschis unul dintre cele 21 terenuri pe care Primăria Municipiului Brașov le-a prevăzut în acest an în programul de amenajare și modernizare a terenurilor de sport din cartierele Brașovului. Dintre cele 21,  14 sunt terenuri de fotbal, iar șapte sunt terenuri multifuncționale, pentru  baschet, volei, tenis etc. Până în prezent au fost finalizate lucrările la 8 dintre terenurile de fotbal, 5 nou construite și 3 modernizate.

Valoarea lucrărilor pentru toate  cele 21 de terenuri este de 1,1 milioane de lei, la care se adaugă alți 500 de mii de lei pentru amplasare de garduri de protecție la 9 dintre acestea.

„Continuăm și în acest an programul nostru de dezvoltare a sportului în comunitatea brașoveană prin amenajarea și modernizarea facilităților sportive din interiorul cartierelor. După ce anul trecut am înființat sau modernizat 7 terenuri de sport, anul acesta vom amenaja sau moderniza alte 21 de astfel de terenuri. Am finalizat lucrările la primele 8, iar în următoarele luni se vor finaliza la toate 21. Aceste terenuri fac parte din programul nostru de dezvoltare a sportului de masă, la care se adaugă și investițiile în construirea unor complexuri sportive, astfel încât cei care doresc să practice sportul la nivel amator sau profesionist să o poată face în cele mai bune condiții. Vom continua investițiile în aceste facilități pentru sport, fie că vorbim de terenuri de fotbal, baschet, aparate de fitness sau spații de workout, pentru că atât copiii, cât și adulții, trebuie să poată face cât mai multă mișcare, mai ales că restricțiile din timpul pandemiei ne-au făcut să conștientizăm mult mai bine că avem nevoie de sport în aer liber“ , a declarat primarul George Scripcaru.

Lucrările constau în montarea unor suprafețe de joc din gazon artificial, care să respecte standardele de certificare FIFA, în cazul celor de fotbal, și FIBA (Federația Internațională de Baschet) în cazul celor multisport. Pentru terenurilor existente, gazonul artificial va acoperi suprafețele de beton sau asfalt pe care se juca până acum.

Au fost finalizate lucrările de amenajare a 5 terenuri de fotbal noi: Dârste (Calea București – Lacurilor), Alee Sânzienelor (mini fotbal), str. Ionel Teodoreanu – 13 Dec, str. Ionel Teodoreanu – 13 Dec (minifotbal), Pasaj Fartec. Alte 3 au fost modernizate: Pasaj Independenţei, Codrul Cosminului, str. Pavilioane CFR 100.

Vor continua lucrările la celelalte 6 terenuri de fotbal – două noi, str. C. Dobrogeanu Gherea, str. Timiş Triaj – și 4 modernizate: str. Tudor Vladimirescu, str. Gral. Mociulschi, str. Galaxiei, Aleea Muşeţelului.

De asemenea, și lucrările la terenurile multifuncționale sunt în curs de desfășurare, unul nou, pe str. Gării nr. 17, iar 6 vor fi modernizate: Aleea Muşeţelului, str. Petru Rareş, str. Codrul Cosminului, str. Pârâului, str. Lânii 50 și str. Crinului (Cosmos).

Detalii contracte

Amenajare 21 terenuri sport

Furnizor: S.C. Clarom Trans SRL

Valoare contract: 1.110.484 lei, TVA inclus

Amplasare garduri de protecție, 9 terenuri

Furnizor: S.C. Atlas Sport SRL

Valoare contract: 522.493,84 lei, TVA inclus

Tot în cadrul programului de dezvoltare a sportului, Primăria Brașov va amenaja încă patru zone cu aparate de fitness pe Aleea de sub Tâmpa, Aleea Violetelor, Aleea Sânzienelor și str. Gospodarilor și două zone pentru street workout pe Aleea de sub Tâmpa și str. Pavilioanele CFR.

În acest moment, în municipiul Brașov există 28 de terenuri de sport, la care se adaugă cele 8 noi, amenajate în acest an. Anul viitor, municipalitatea își propune amenajarea a altor minim 10 terenuri noi.

În ceea ce privește zonele cu aparate de fitness, în prezent sunt  45 de astfel de locații, la care se vor adăuga alte 4 în acest an.

Până în prezent sunt amenajate 7 locații de street workout, la care se vor adăuga cele 2 achiziționate în acest an.

Descriere lucrări terenuri sport:

Gazon teren de fotbal sau teren minifotbal

Gazonul monofilament pentru terenurile de fotbal este format din fire individuale realizate din polietilena, în două nuanţe de verde imitând gazonul natural, având o durată de viaţă de minim 8 ani, care va respecta cerinţele certificării FIFA, la un număr de 14 amplasamente.

Pentru un confort optim al jucătorilor, se solicită furnizarea şi montarea de suprafeţe de gazon sintetic cu înălţimea firului de minim 50 mm, având caracteristica de refacere după ce au fost călcate, memorând forma originală a fibrei.

Fibrele sintetice sunt susţinute parţial prin sprijinul adaosului de nisip cuarţos uscat şi granule de cauciuc EPDM cu forme sferice. Adaosul din granule de cauciuc şi nisip cuarţos uscat face contactul cu suprafaţa de joc plăcut şi sigur, reducând la minim riscul producerii de accidente.

Gazon teren multisport

Acest tip de gazon este potrivit și pentru jocul de baschet, și pentru alte jocuri (volei, tenis), fiind un gazon de tip „multisport“, care respectă norme internaționale în domeniu, inclusiv cele ale Federației Internaționale de Baschet (FIBA). Potrivit reprezentantului Clarom Trans, Romeo Coman, gazonul artificial pentru baschet se bazează pe o tehnologie de umplere cu siliciu și fulgi de latex, care asigură o amortizare suficientă pentru ca jocul de baschet să fie plăcut, dar care nu împiedică dinamica obișnuită a mingii pentru acest sport.

Gazonul artificial multisport din polietilenă este format din fire individuale realizate din polietilenă, cu o înălţime de minim 20 mm, maxim 26 mm, şi va fi furnizat în două culori: verde şi roşu, având o durată de viaţă de minim 8 ani, care va respecta cerinţele certificării Uniunii Europene pentru practicarea baschetului sau tenisului.

Marcajele terenurilor respectă regulamentele oficiale pentru fotbal, baschet şi tenis după caz, şi sunt realizate prin inserarea/lipirea benzilor de gazon sintetic cu caracteristici similare gazonului de pe teren, de culoare albă, în lăţime de minim 8 cm, utilizând adezivi şi benzi de lipire compatibili recomandaţi de producător, asigurând o delimitare a suprafeţei câmpului de joc de cea a tuşelor de minim 0,9 m, funcţie de suprafeţele măsurate şi de împrejmuirile existente .

Culorile gazonului sintetic rezistă la acțiunea razelor UV și la condiţiile de mediu exterior permanent, având calitatea de scurgerea rapidă a apei şi uscare rapidă. Nu au un impact negativ asupra mediului, nu conţin substanţe, metale sau alţi compuşi toxici, fiind produse reciclabile la sfârşitul duratei de viaţă, care este de minim 8 ani.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul