Muzeul de Artă Brașov

Divertisment

Muzeul de Artă Brașov este o instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Brașov. Reunește peste 4000 de obiecte de patrimoniu cultural, îndeosebi lucrări de pictură, grafică și sculptură reprezentative pentru arta românească modernă și contemporană și pentru arta transilvăneană din secolele XVII-XX, dar și lucrări de artă decorativă europeană și orientală.

Situat pe Bulevardul Eroilor nr. 21, lângă Hotel Capitol, muzeul este adăpostit de o clădire concepută în stil neobaroc, realizată după proiectul lui M. Wagner în anul 1902 pentru Asociația Meseriașilor din Brașov (Kronstadt Gewerbeverein). Clădirea a fost reamenajată și adaptată în vederea destinației actuale între anii 1969-1970.

Muzeul a luat ființă în anul 1949 ca secție a Muzeului Regional, iar din 15 februarie 1950 a fost deschisă la primul etaj al Casei Sfatului prima expoziție permanentă de artă plastică. Secția de Artă s-a mutat din anul 1970 în spațiul în care funcționează și în prezent. Ca instituție de sine stătătoare, s-a constituit la 1 iunie 1990, prin desprinderea din Muzeul Județean Brașov a Secției de Artă. 

Principala expoziție permanentă a muzeului — Galeria Națională — reunește în cele șase săli de la etajul clădirii o selecție reprezentativă de peste 150 de lucrări de artă (pictură și sculptură) ilustrând evoluția picturii transilvănene din secolele XVIII-XIX și a artei românești din intervalul cuprins între prima jumătate a secolului al-XIX-lea și perioada postbelică. Expoziția se deschide cu portrete aparținând unor anonimi transilvăneni din secolele XVII-XVIII. În primele două săli este expusă o amplă și valoroasă colecție Nicolae Grigorescu, cuprinzând peste 30 lucrări din toate etapele de creație. Printre cele mai reprezentative creații se numără: „Convoi de prizonieri turci”, „Femeie îmbrobodită”, „Boi odihnindu-se”, „Plajă la ocean”, „Țărancă franceză”, „Flori de cireș”. 

Mai pot fi văzute aici lucrări de Theodor Aman, Iona Andreescu, Ștefan Luchian, Theordor Palady, Ștefan Popescu, Nicolae Tonitza, Octavian Băncilă, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Ion Irimescu, Dimitrie Paciurea.

Alături de operele maeștrilor artei românești figurează în expunere și creațiile artiștilor avangardiști brașoveni precum: Hans Eder și Hans Mattis-Teutsch, Maxy Hermann. Arta contemporană, caracterizată printr-o pronunțată varietate stilistică și tematică, este ilustrată prin lucrări aparținând lui: Sever Frențiu, Ion Pacea, Horia Bernea, Friedrich von Bömches, Ion Gheorghiu, Eftimie Modâlcă, Ion Vrăneanțu, Ovidiu Maitec, Zina Blănuță, Theodor Rusu. 

Patrimoniul muzeului cuprinde și Colecția de Grafică cu peste 1000 de lucrări reprezentative pentru grafica transilvăneană din secolele XIX-XX și pentru grafica românească modernă și contemporană. Printre artiștii ce figurează în cadrul său se numără: Franz Neuhauser Jr., Robert Krabs, Carol Popp de Szathmary, Wilhelm Kamner, Hans Bulhardt, Ștefan Luchian, Fritz Kimm, Hans Mattis-Teutsch, Iosif Iser, Hans Eder, Gheorghe Petrașcu, Ernst Honigberger, Hans Hermann, Alexandru Phoebus, Rodica Maniu, Victor Vassarely. 

Muzeul de Artă Brașov mai deține și o Expoziție de Artă Decorativă (momentan închisă), amenajată din anul 1995 într-un spațiu situat la subsolul muzeului. Aceasta reunește piese reprezentative pentru spațiul oriental, european și românesc axându-se pe ilustrarea evoluției artei porțelanului și a sticlăriei.

Evoluția sticlăriei este exemplificată prin obiecte provenind din centre cu o îndelungată tradiție, atelierele din Murano și Boemia, sticlărie transilvăneană de factură populară, produsă în secolele XVIII-XIX în ateliere precum cele de la Porumbacu, Avrig sau Pădurea Neagră. 

Sunt expuse piese de porțelan reprezentative pentru cele mai importante manufacturi europene din secolele XVIII-XIX: Meissen, Delft, Sčvres, Capo di Monte, Wegdgood, Talavera de la Reina, Rosenthal etc. 

Extremul Orient este reprezentat prin vase de porțelan din China și Japonia, produse în secolele XIX-XX, completat de o colecție de figurine și vase de metal, provenind din China, India, Persia. 

Sălile de la parterul muzeului sunt destinate organizării expozițiilor temporare și diverselor de manifestări culturale (concerte, lansări de carte, mese rotunde, conferințe etc.).

În ultimii ani, Muzeul de Artă Brașov s-a făcut remarcat prin organizarea a numeroase expoziții cu caracter național și internațional (Salvador Dali, Francisco de Goza, Max Ernest) precum și prin participarea cu lucrări la expoziții internaționale importante.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul