Încă 25 de troleibuze și 10 autobuze hibrid vor circula pe străzile Brașovului

Divertisment

Primarul George Scripcaru și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Achiziția de mijloace de transport moderne”, prin Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

,,Astăzi semnăm unul dintre cele mai importante contracte de finanțare pentru mobilitatea urbană și, implicit, pentru dezvoltarea durabilă a orașului nostru. Astfel, Uniunea Europeană finanțează, cu aproape 16 milioane de euro, achiziția a 25 de troleibuze și a 10 autobuze hibrid. Acestea vor completa flota de  mijloace de transport ecologice, care se află în diferite faze de livrare sau achiziție. După finalizarea achizițiilor, în Brașov vor circula 51 de troleibuze, 72 de autobuze electrice și 10 hibride. Cu toții ne dorim un oraș cu un aer curat, dar pentru asta trebuie să facem acele alegeri, inclusiv personale, care să ne asigure acest oraș. Eu cred că transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice reprezintă una dintre soluțiile pentru creșterea calității aerului în orașul nostru. Aceste troleibuze reprezintă doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul nostru pe următorii 3 ani, de a avea un sistem de transport eficient, ecologic, dedicat călătorilor”, a declarat George Scripcaru,  primarul municipiului Brașov.

Prezent la evenimentul de semnare a acestui contract, directorul general al ADR Centru,  Simion Crețu, a precizat: „Municipiul Brașov și zona sa metropolitană reprezintă cea mai importantă zonă urbană din Regiunea Centru. Achiziționarea acestor mijloace de transport moderne va contribui în mod decisiv la creșterea calității transportului public și a calității aerului. Interesul Primăriei Municipiului Brașov pentru un mediu mai curat și creșterea calității vieții cetățenilor este evidențiat atât prin acest proiect, cât și prin cele finanțabile pe Axa prioritară 4 a Programului Regio, pentru amenajarea benzilor dedicate transportului public și trotuarelor aferente, a zonei din fața Gării din Brașov, construirea unui garaj pentru mijloacele de transport public, dar și achiziția unui sistem informatizat de transport. Sunt proiecte cu o valoare totală de peste 120 milioane de lei, ce vor fi investiți în infrastructura de transport public”.

Contractul semnat astăzi prevede achiziționarea a 25 troleibuze articulate şi 10 autobuze hibrid care vor fi utilizate pe rutele de transport  public urban din Municipiul Brașov,  cu precădere pe liniile de troleibuz 3, 7, 8, 10 și 33 și liniile de autobuz 50, 51 și 52.

Valoare totală proiect: 91.271.190 leiValoare totală eligibilă: 76.741.778,23 lei     – din care finanţare nerambursabilă 98%:75.206.942,67 lei     – cofinanţare 2%:  1.534.835,56 lei

În total, Municipiul Brașov va achiziționa 133 de mijloace de transport ecologice, 123 dintre acestea fiind electrice, iar restul de 10, hibrid.

Descriere tehnică

Troleibuze:

- 18 m lungime;
- capacitate de transport de minim 120 persoane,
din care minim 40 pe scaune;
- viteză maximă 75 km/h, limitată cu dispozitiv limitator
de viteză reglabil la 55 km/h;
- suspensie pneumatică, gestionată electronic, cu posibilitatea
ajustării gărzii la sol pentru accesul persoanelor cu
dizabilităţi;
- dotare cu sistem de recuperare a energiei de frânare,
diagnoză, control şi parametrizare;
- unitate electrică adaptată la tensiunea reţelei
electrice de alimentare 525-660 Vcc;
- dotare cu sursă auxiliară de tensiune care asigura
funcţionarea în condiţii normale pe porţiuni de traseu fără
reţea aeriană de contact cu o autonomie de min 5 km;
- dotare cu sistem audio – video de informare, sistem de
numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video.

Autobuze hibrid

- 12 m lungime;
- capacitate de transport de min. 96 persoane;
- propulsie cu motor diesel cu funcţionare cu motorină şi
biodiesel, care să corespundă normelor de poluare EURO VI,
clasa C şi motor electric cu baterii litiu-ion pentru
recuperarea energiei în timpul frânării,reîncărcate de
motorul electric în timpul decelerației;
- dotare cu podea complet joasă pe toată lungimea suprafeţei
interioare destinată pasagerilor;
- dotare cu suspensie pneumatică integrală, controlată
electronic, cu funcţia de coborâre;
- dotare cu sistem audio–video de informare, sistem de
numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video.

Obiective specifice:

– Cresterea numarului de pasageri pe liniile vizate de proiect cu 34,72 % ca urmare a achizitionarii a celor 25 de troleibuze si 10 autobuze hibrid.

– Reducerea emisiilor de CO2, echivalent cu 15,08 %, în cinci ani de la finalizarea proiectului.

– Reducerea utilizarii transportului privat cu autoturisme în aria de studiu a proiectului cu 19,84% în cinci ani de la finalizarea proiectului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul