Echipă de medici din Germania, prezentă la Braşov pentru un schimb de experienţă în combaterea COVID-19

Social

O echipă de medici din Germania, condusă de şeful Secţiei de Pneumologie de la Spitalul Siloah din oraşul Pforzheim, dr. Thushira Weerawarna, se află, în această săptămână, la Braşov, pentru un schimb de experienţă cu colegii braşoveni privind combaterea coronavirusului.

Echipa medicală a adus, totodată, şi o donaţie, constând în echipamente şi consumabile medicale, în valoare totală de 50.000 de euro, în cadrul unei campanii iniţiată de preşedintele Societăţii Româno-Germane din Pforzheim, consilierul local Oana Krichbaum.

Printre aparatura donată – aparate de ventilaţie – se numără şi un bronhoscop, care reprezintă o premieră pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov.

“La iniţiativa domnului consilier Cristian Macedonschi, am lansat o campanie de strângere de fonduri în luna martie, când a început situaţia dificilă cu COVID-19, pentru a susţine spitalul din Braşov, pentru a achiziţiona un aparat de ventilaţie. Toţi membrii noştri au donat, am strâns o sumă de bani, însă acest aparat este scump şi eram conştienţi că nu vom putea aduna întreaga sumă. În acest context i-am scris prietenului meu, şeful Secţiei de pneumologie de la Spitalul Siloah. El a donat o sumă de bani, dar mi-a spus că ar dori să facă mai mult. În acel moment, graniţele erau închise şi a propus ca, atunci când se vor deschide, să vină la Braşov cu o echipă de profesionişti şi cu aparatură, într-un schimb de experienţă”, a explicat, pentru AGERPRES, Oana Krichbaum.

Conform consilierului local braşovean Chistian Macedonschi (FDGR), gestul medicilor germani “este un răspuns la acţiunile umanitare pe care România le-a iniţiat în aprilie”, când a trimis o echipă de medici în Italia, şi a subliniat că iniţiativa campaniei a pornit de la societatea civilă, însă, ulterior, acesteia i s-au alăturat firme atât din Germania, cât şi din România.

La rândul său, dr. Thushira Weerawarna, care a venit însoţit la Braşov de asistenta sa şi de două rezidente, ambele originare din oraşul de sub Tâmpa, a afirmat că încă nu s-a familiarizat cu structura spitalelor braşovene, însă a precizat că l-a impresionat profesionalismul colegilor întâlniţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov.

“O pandemie de genul acesta este o încercare pentru orice spital. Într-o astfel de situaţie, facem o comparaţie cu un garaj cu maşini: dacă ai acolo 20 de maşini şi doar trei şoferi, numai trei vor funcţiona. Sarcina mea şi dorinţa mea este să colaborez cu colegii mei şi să stabilim metoda cea mai bună pe termen lung. Colegii pe care i-am cunoscut sunt o echipă foarte bună, profesionişti şi semnalul pe care vrem să-l dăm este: suntem alături de voi, vrem să vă susţinem. Au cunoştinţe, au experienţă dar coronavirus este o situaţie nouă pentru noi toţi. Poate vor învăţa de la noi, poate şi noi vom învăţa din experienţa lor, (…) poate îşi vor optimiza propriul sistem, poate noi îl vom îmbunătăţi pe al nostru. Încercăm să aducem profesioniştii împreună pentru a obţine rezultate în această perioadă dificilă”, a afirmat dr. Thushira Weerawarna.

La rândul său, şefa UPU din cadrul SCJU Braşov, dr. Cristina Vecerdi, a explicat că, deşi proceduri similare au mai fost realizate în spitalul braşovean, luni, s-a înregistrat o premieră în folosirea bronhoscopului, în contextul COVID-19.

“Noi am mai folosit procedura, dar este o premieră pentru că s-au discutat punctual cazurile COVID-19, s-au luat în considerare imagistica şi pacienţii care trebuie să beneficieze de procedură şi cum duce această procedură la diagnostic. Chiar în acest moment, la SJU se derulează un workshop ţinut de una dintre asistentele de top 20 din Germania, specialistă pe terapii respiratorii, cu medici şi asistenţi de la SCJU Braşov”, a precizat medicul braşovean.

Echipa germană de medici, însoţită de Oana Krichbaum, deputatul german Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, adjunctul ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Kai Henning, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Dragoş Garofil, au avut, marţi, o întrevedere cu prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea şi cu primarul municipiului reşedinţă, George Scripcaru.

Într-o conferinţă de presă care a urmat întâlnirii, prefectul Cătălin Văsii a subliniat că, alături de partenerii germani, s-a căzut de acord ca “acest parteneriat să devină unul de lungă durată”. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul