Pe 30 aprilie, primarul Brașovului a supus plenului Consiliului Local, care a și aprobat, Regulamentul pentru stabilirea setului de măsuri privind sistemele tehnice care au un efect semnificativ asupra performanței energetice a clădirilor noi cu impact asupra calității aerului și aspectului urbanistic în Municipiul Brașov începând cu anul 2020. Necesitatea adoptării acestui regulament are la bază prevederile Planului privind calitatea aerului, dar și necesitatea adoptării unor măsuri de adaptare la schimbările climatice și reducere a impactului de mediu care determină aceste schimbări, adică blocuri de locuințe cu un grad ridicat de eficiență energetică și emisii reduse de carbon. În același timp, regulamentul își propune obținerea unui aspect arhitectural modern și coerent. Acest regulament este valabil pentru toți cei care doresc să construiască blocuri de locuințe în municipiul Brașov.
„Am propus Consiliului Local să aprobarea unui regulament care a fost în dezbatere publică încă din luna februarie și despre care am vorbit și la sfârșitul anului trecut. Acest regulament se referă la faptul că orice nou investitor imobiliar care dorește să construiască trebuie să ia în calcul, pentru aprobarea proiectului, să aplice soluții de contorizare individuală pentru consumul de apă, la fel ca și la gaz și energie electrică, precum și să aplice soluții de eficientizare energetică și reducere a poluării. Este vorba în principal de implementarea unei soluții unice de încălzire într-un imobil, nu ca acum, când fiecare apartament are centrală proprie. Într-un bloc cu 100 de apartamente sunt 100 de centrale, fiecare cu coșul ei de evacuare, care creează noxe și poluare. Se pot implementa soluții noi, moderne, eficiente, și care să fie reduse ca poluare, și mult mai eficiente pentru imobil. Aceste soluții propuse de specialiștii dezvoltatorilor vor fi luate în calcul și analizate la nivelul comisiilor de specialitate din Primărie, când se va cere avizul pentru aceste proiecte. Le sugerez dezvoltatorilor imobiliari să consulte acest regulament, să identifice soluții și să includă aceste elemente în proiect. Un lucru de subliniat este că nu ne propunem să reînființăm sistemul centralizat așa cum era el odată în Brașov, ci doar să ne asigurăm că există un sistem centralizat măcar la nivelul unei unități locative, adică la un bloc sau la un ansamblu de locuințe, fapt care trebuie să fie responsabilitatea proiectantului și investitorului. Nu obligăm pe nimeni să se racordeze la sistemul centralizat”, a declarat primarul George Scripcaru.
Obligațiile dezvoltatorilor imobiliari:
– să realizeze contorizarea individuală pentru fiecare unitate de locuit, inclusiv pentru consumul de apă.
– se recomandă utilizarea elementelor de umbrire pentru fațadele însorite, a panourilor solare și a celulelor fotovoltaice.
– vor trebui să opteze pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică și apă caldă pe imobil/condominium, cu distribuție pe orizontală și contorizare individuală, sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălțime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit (peste limita aticului) și, în acelasi timp, să asigure calitatea vizuală a ansamblului și coerență arhitecturală.
Cerințele privind sistemele de ventilație și răcire
Pentru instalarea unei unități de ventilație bidirecțională în sistemul de ventilație sau înlocuirea unei unități de ventilație existente, eficiența termică a unității de ventilație instalate trebuie să fie de cel puțin 70 % în cazul unui debit de aer egal.
Cerințe privind sistemele de iluminat
Pentru instalarea unui dispozitiv de iluminat general nou în sistemul de iluminat sau înlocuirea unui dispozitiv de iluminat general existent în spațiile de lucru ale clădirilor de birouri, de educație și de cercetare, unde intensitatea luminii nu depășește 500 lux, puterea luminii nu trebuie să depășească 10 W/m2.
Cerințe privind sistemele de automatizare
Sistemele de automatizare permit supravegherea funcționării tuturor sistemelor tehnice dintr-o clădire și le pot controla în conformitate cu planul de ocupare a clădirii.
Sistemele de automatizare amplasate în clădirile de birouri, de educație și cercetare permit controlul iluminatului general într-un mod care ține seama de destinația spațiilor și de perioadele cu lumină naturală.
Cerințe privind sistemele care generează energie termică sau electrică locală.
Pentru instalarea sau înlocuirea unui sistem care generează energie electrică locală, volumul de energie electrică generat de sistemul instalat trebuie să poată fi măsurat.
Pentru instalarea sau înlocuirea unei unități de micro-cogenerare, volumul energiei termice și al energiei electrice generate de unitatea de micro-cogenerare instalată trebuie să poată fi măsurat
Vezi textul regulamentului aici: https://www.brasovcity.ro/stiri-wp/wp-content/uploads/2020/04/regulament-nZEB-30_04_2020.pdf
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.