Brașovul a prezentat stadiul de implementare a Planului de Calitate a Aerului

Social

O delegație a Primăriei Brașov a avut ieri o întâlnire cu ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, având ca temă prezentarea stadiului de implementare a Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Brașov, document aprobat încă din 2018 și care are ca termen sfârșitul anului 2022. Alături de reprezentanții Brașovului au participat la această întâlnire și autoritățile locale din Iași și București.

„Mă bucur că după întâlnirea de la Ministerul Mediului s-a ajuns la concluzia că în România doar Brașov, Iași și București au intrat într-un proces de monitorizare, pentru că am vrut să fim corecți și avem stații de măsurare. În celelalte orașe situația nu este diferită, doar că ele nu au fost incluse, de la început, în acest sistem de monitorizare. Cu siguranță, la noi situația nu este altfel decât în alte părți, doar că noi avem un program pe care îl derulăm, cu un plan de măsuri pentru creșterea calității aerului pe care ni l-am asumat că îl vom îndeplini până în 2022. 15 dintre cele 20 de măsuri din acest plan sunt în diferite faze de implementare. Alte orașe nu au nimic făcut și nu putem fi mai rău decât Ploiești, sau decât Baia Mare, Craiova, Constanța, Cluj, Sibiu, Târgul Mureș, Zlatna sau Copșa Mică. Ministrul Mediului a aflat cu această ocazie stadiul de implementare a acestui plan, ce alte măsuri am luat noi pentru a reduce poluare, cum ar fi centură ocolitoare, care a scos graficul greu din oraș, faptul că marii poluatori care funcționau în centrul orașului sau în zonele rezidențiale s-au relocat și s-au adaptat la noile condiții de protecție a mediului și la noile tehnologii, și sigur că există și alte măsuri pe care trebuie să le luăm în continuare pentru a gestiona situația.

Este bine că s-a discutat acest lucru, a fost o discuție corectă, pozitivă, și fiecare știm ce s-a făcut și ce mai e de făcut în continuare. Există și o serie de măsuri pe care nu le putem lua doar noi, primăria, pentru că nu avem competențe, și trebuie să lucrăm cu alte instituții care au aceste lucruri în responsabilitate. Aceste lucruri le discutăm în cadrul grupului de lucru pe care l-am solicitat domnului prefect, și sper să intervenim eficient în fiecare situație care poate să apară“, a declarat primarul George Scripcaru.
Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Brașov 2018-2022 cuprinde o serie de 20 de măsuri principale, dintre care șase se referă la surse staționare de poluare (de exemplu, centralele de apartament, agenți economici sau șantiere) și 14 la surse mobile, în special cele referitoare la trafic. Printre măsurile care au fost sau sunt în curse de implementare se află sistematizări ale traficului și scoaterea traficului greu din oraș, achiziția de mijloace de transport în comun electrice sau cu impact minim asupra mediului, amplasarea de stații de încărcare pentru autobuze electrice, parcări de tip park and ride la terminalele capăt de linii RATBV, care să încurajeze cetățeni să renunțe la mașini pentru a folosi sistemul de transport în comun, construirea de noi căi de acces care să descongestioneze traficul (de exemplu, str Cucului ca alternativă la DN 73, proiect la care se va demara în scurt timp licitația de proiectare și execuție, legătura Cărămidăriei – Poiana Brașov, care se află în faza de elaborare a studiului de fezabilitate sau pasajul hobanat de la gară, care este în faza de avizare, dar care a obținut cel mai important aviz, cel de la SNCFR), ori asfaltarea străzilor principale din zona nouă a cartierului Tractorul, de natură să reducă degajarea prafului.
Urmează ca Brașovul să elaboreze și să prezinte și un studiu de impact al efectelor poluării asupra sănătății populației.

Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Brașov 2018-2022 poate fi consultat aici : https://www.brasovcity.ro/file-zone/mediu/planuri-actiune/aer/Plan%20Integrat%20de%20Calitate%20a%20Aerului%20in%20Municipiul%20Brasov%202018-2020.pdf

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul