Amural r a c o r d unește turnurile vechii cetăți, prin raze de lumină, deasupra orașului

Social

Cel mai improtant festival de lumini și artă digitală din țară revine în perioada 27-30 august 2020 în Brașov, sub deviza „distanța nu înseamnă nimic când avem arta să ne lege“.

Amural r a c o r d , ediția cu numărul 6 a festivalului, își propune să apropie oamenii, în mod simbolic, păstrând totuși cu strictețe regulile de distanțare fizică și obligația de a purta mască de protecție.

„E o ediție simbolică, pentru că este un an mai dificil pentru lumea culturală. Facem ceva care să fie reprezentativ pentru ce înseamnă Amural. Ne-am ambiționat să avem o ediție și am strâns lângă noi primăria și partenerii privați clasici și, cu susținerea lor, reușim să facem o ediție care deși e mai mică, este,  paradoxal, de fapt, mai mare. Este mult mai greu să facem un eveniment în contextul actual, iar oamenii au mai multă nevoie de evenimente culturale. Vom avea proiecții pe toate turnurile medievale din jurul cetății, viitoarele elemente ale parcului cultural «După Ziduri» și, de asemenea, vom face o lucrare uriașă și impresionantă, vom uni aceste turnuri prin raze de lumină, deasupra orașului“, a spus Răzvan Pascu, directorul de creație al festivalului, în cadrul conferinței de presă care a avut loc în Piața Sfatului 27, recent redată publicului de Primărie. 

În nopțile de vineri și sâmbătă toate turnurile medievale din jurul Cetății Brașov vor fi unite prin raze de lumină ce se vor întâlni deasupra orașului, în timp ce zidurile fiecărui turn vor fi luminate de lucrări de video-mapping.  Echipa Amural va construi un racord luminos, vizibil din oraș, racord ale cărui noduri sunt turnurile pline de proiecții de lumină. Instalația de lumină va fi realizată de colectivul Amural, iar proiecțiile video de Alter, Atmann, foton2, Hybrid Lab, Noetic, Pach, RAZA, Senpai Stuff.

Potrivit organizatorilor, legătura de lumină marchează și elementele viitorului Parc Cultural După Ziduri, proiectul creat în parteneriat cu muinicipalitatea pentru  pentru a da viață permanent zidurilor Cetății Brașov. Cinematograful Popular, care se află în renivare și este aproape gata, turnurile medievale, Bastionul Postăvarilor și galeriile subterane vor constitui suportul pentru un nou strat al cetății, unul cultural, educațional și social.

„E un lucru bun că acest eveniment, pe care îl organizați, va fi un prim pas în parteneriatul cu asociația voastră, care va intra în detalii în perioada următoare și în cadrul căruia sper să organizăm împreună un întreg șir de evenimente. Piața a fost amenajată destul de bine, în gang se lucrează, imobilul de aici a fost bugetat în ultima ședință de consiliul local pentru reabilitare, suntem în procedură și pentru a prelua în administrare clădirea fostei Bănci Agricole, ne-am apucat și de grotele de după ziduri, unde am făcut curat și a fost introdus curent electric. Ieri am discutat cu peisagistul și am văzut o mostră de balustradă care va fi amplasată pe aliniamentul pârâului Graft, care a fost curățat și nu mai miroase; balustrada va fi ceva simplu, din lemn. La fostul cinema Popular suntem în grafic și cred că luna viitoare vom face o recepție a ceea ce a fost prevăzut în proiect, iar lucrurile în această zonă avansează, tocmai într-un concept care să facă aceste locuri nu numai mai frumoase și mai accesibile, dar și atractive turistic și utile pentru evenimente culturale sau de altă natură“, a declarat primarul George Scripcaru, în cadrul conferinței de presă.

Pentru ediția din acest an a festivalului, municipalitatea a venit în ajutorul organizatorilor pe partea de infrastructură și logistică.

PROGRAMUL AMURAL r a c o r d

JOI 27 AUG

18:00 – 22:00 [Centrul MultiCultural]

BIOS – An Interactive Art Exhibition About the Anthropocene
Instalații de artă digitală despre Antropocen sau “epoca oamenilor”

19:00 – 00:00 [Grădina din Visss]

“Moonlight Mood” by vibrate!festival – muzică clasică, coregrafie și lumini.
Vlad Maistorovici, vioară, Diana Ionescu, pian, Petra Binder, coregrafie
În program muzică de Beethoven, Schumann și Korngold

bilete: https://www.bilete.ro/amural-r-a-c-o-r-d/

VINERI 28 AUG

12:00 – 00:00 [Visssual] – CoLaboratory

Showcase cu rezultatele rezidențelor artistice digitale susținute de centrele culturale germane din RO și MD.

12:00 – 22:00 [Centrul MultiCultural] BIOS – An Interactive Art Exhibition About the Anthropocene

14:00 [Visssual] – Lansarea aplicației pentru artiști CORD.ON

16:00 – 00:00 [Grădina din Visss] – Plastic. Memorie afectivă și risipă – instalație VR, Asociația Macaia

18:00 – 00:00 [Grădina din Visss]

Andrei Dósa – poezie
Danaga
Pierre C
Groovinhood
Glyph – vizuale

bilete: https://www.bilete.ro/amural-r-a-c-o-r-d/

21:00 – 00:00 [Rectoratul Universității Transilvania] – AV performance – Cote, Moduler

21:00 – 00:00 [Parc Cultural După Ziduri]

Video mapping: Turnul Fotografilor (Piața Brassai, Piața Sfatului 27 ), Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Artelor, Turnul Funarilor, Turnul Vânătorilor, Turnul Lemnarilor, Bastionul Postăvarilor

Artiști video: Alter, Atmann, foton2, Hybrid Lab, Noetic, Pach, Raza, Senpai Stuff

 SÂMBĂTĂ 29 AUG

12:00 – 00:00 [Visssual] CoLaboratory

12:00 – 22:00 [Centrul MultiCultural] BIOS – An Interactive Art Exhibition About the Anthropocene

16:00 – 00:00 [Grădina din Visss] – Plastic. Memorie afectivă și risipă – instalație VR, Asociația Macaia

18:00 – 00:00 [Grădina din Visss]

Fanfarov – poezie
Electric Brother
Tzuc
Spler

bilete: https://www.bilete.ro/amural-r-a-c-o-r-d/

21:00 – 00:00 [Bastionul Postăvarilor] – AV performance „Bound to Spacetime” – Adrian Preda, Foton2, Moduler

21:00 – 00:00 [Parc Cultural După Ziduri]: 

Video mapping: Turnul Fotografilor (Piața Brassai), Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Artelor, Turnul Funarilor, Turnul Vânătorilor, Turnul Lemnarilor

Artiști video: Artiști video: Alter, Atmann, Foton2, Hybrid Lab, Noetic, Pach, Raza, Senpai Stuff

DUMINICĂ 30 AUG

12:00 – 00:00 [Visssual] – CoLaboratory

12:00 – 22:00 [Centrul MultiCultural] – BIOS – An Interactive Art Exhibition About the Anthropocene

18:00 – 00:00 [Grădina din Visss]

Biofilm – poezie, performance
Cosima
Silvermountain
Brad

bilete: https://www.bilete.ro/amural-r-a-c-o-r-d/

Tot la ediția din acest an, peretele exterior de la Visssual va deveni pânza unei noi picturi murale realizate de artistele Maria Zurbagiu și Wanda Hutira.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul