Un Dorel care iese din tipar

Social

Din acest an, municipalitatea finanțează proiecte propuse de cetățeni, care vizează dezvoltarea orașului, în cadrul proiectului de bugetare participativă. Din 23 decembrie, Primăria Municipiului Brașov a lansat acest program, adresat tuturor cetățenilor municipiului Brașov care au împlinit vârsta de 18 ani și care doresc să se implice activ în propunerea și selecția proiectelor de dezvoltare durabilă a orașului.

Nea Dorel Sfredel are 73 de ani, locuiește în Astra, este pensionar și a lucrat în Steagu’ ca lăcătuș și mecanic auto, peste 40 de ani. A auzit de bugetarea participativă de la o știre pe care a văzut-o la o televiziune locală și a considerat că este momentul potrivit să-și pună în practică un proiect la care lucrează de mai bine de patru ani, de îmbunătățire a siguranței pietonilor în municipiul Brașov. Așa că la câteva zile de la lansarea programului de bugetare participativă, a venit la primărie, pentru a-și prezenta ideile și a cere ajutor pentru a-l putea înregistra în platforma on-line.

Educația este și ea importantă

Chiar dacă nu are carnet de conducere, nea Dorel a început să observe încă de câțiva ani lucruri care pun în pericol pietonii și pot crea situații neplăcute inclusiv șoferilor. Un accident soldat cu decesul unei tinere l-a marcat și atunci a început să studieze mai atent  trecerile de pietoni și să analizeze modul în care se asigură pietonii sau șoferii din Brașov. A făcut observații chiar și în Italia, în orășelul în care trăiesc cei doi copii ai lui, și unde mai merge împreună cu soția ca să stea cu nepoții, pe care-i învață mereu cum trebuie traversată corect o stradă. „Educația de acasă este importantă. Eu le explic mereu nepoților, și altora, chiar și oameni mari, cum trebuie să traverseze strada în siguranță, pentru că multă lume nu face asta. E important și să te asiguri și să le arăți șoferilor că traversezi. La urma urmei, tu, ca pieton, trebuie să ai primul grijă de viața ta“, spune pensionarul.

A muncit câțiva ani la machete din hârtie și planșe demonstrative

A transformat aceste observații într-un proiect, cu machete de hârtie, semne de circulație și presemnalizări care să-i ajute pe pietoni și șoferi să fie mai în siguranță și să respecte regulile de circulație. A lucrat mii de ore și a făcut sute de machete și planșe cu carioca și rigla, din hârtie decupată, iar concluziile le-a verificat din nou „în teren“ și le-a discutat cu amicii lui pensionari din parcul de la Someșul, pe Berzei, cărora le spunea că atunci când va avea un proiect final, îl va prezenta la primărie. Unele dintre soluții au fost „validate“ în urma acestor discuții, la altele a renunțat.

„Scopul meu e creșterea siguranței pietonale. Am observat locuri în care presemnalizările ar putea fi făcute mai des, sau mai bine, astfel încât șoferii să știe că urmează să întâlnească pietoni. Trecerea de pietoni și presemnalizarea sunt ca frații, trebuie să fie împreună. (…) Am niște idei, există specialiști care pot vedea ce se poate pune în practică și ce nu. M-aș bucura ca măcar câteva să se materializeze, dacă se poate din punct de vedere legal, și oamenii să se simtă mai în siguranță“, explică brașoveanul.

Și-a prezentat proiectul la primărie

„Eu nu sunt specialist, dar am văzut că există posibilitatea de a îmbunătăți unele lucruri și am venit cu aceste propuneri, chiar dacă mulți oameni mi-au spus că nu se poate sau că n-o să ajung eu, un pensionar, să mă întâlnesc cu primarul și să îi prezint proiectul meu. Uite că se poate, am ajuns aici și îmi doresc ca lucrurile acestea să fie posibil să se aplice. E bine și pentru noi, pietonii, că nu ne accidentăm, e bine și pentru șoferi. Nu e bine să ai evenimente rutiere, pentru nimeni. Am această inițiativă, oricum n-am nimic de pierdut, la 73 de ani“, adaugă nea Dorel, care s-a întâlnit zilele trecute cu primarul George Scripcaru pentru a-i prezenta ideile și machetele sale.

„Pentru municipalitate, este foarte bine să punem în aplicare proiectele pe care cetățenii le consideră importante, iar bugetarea participativă este o modalitate prin care ei se pot implica în dezvoltarea orașului. Mă bucur că sunt și brașoveni care observă lucruri în oraș, găsesc soluții și vor ca aceste soluții să fie puse în practică. Nea Dorel este un astfel de brașovean. Discuția cu el a fost una constructivă și am încredere că o parte dintre propunerile lui vor putea fi puse în aplicare, în concordanță cu normativele legate de semnalizare și de circulația pe drumurile publice“, a spus primarul George Scripcaru.

Propuneri de proiecte mai pot fi înregistrate până pe 16 februarie

Reamintim că prin intermediul platformei on-line disponibilă pe site-ul oficial al Primăriei Brașov, cetățenii pot depune, până pe 16 februarie inclusiv, propuneri de proiecte în valoare maximă de 100.000 de euro fiecare, din următoarele domenii: mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (amenajare de alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranța rutieră, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricție auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video); amenajare de spații verzi și locuri de joacă (amenajarea, repararea, renovarea,înființarea acestora, întreținerea lor); amenajare spaţii publice (zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public, etc – amenajare, înființare, reparare); infrastructură culturală; infrastructură educațională; infrastructură de sănătate; digitalizare (proiecte IT menite să crească gradul de utilizare a tehnologiilor în scopul îmbunătățirii calității vieții).

Platforma on-line îndrumă inițiatorii proiectelor în pașii de parcurs pentru ca proiectul să respecte regulile unei cereri de finanțare, iar ulterior, o comisie din cadrul Primăriei va analiza propunerile și va alcătui o listă ce va fi supusă apoi votului cetățenilor, tot prin intermediul platformei on-line. Lista finală va primi alocație bugetară în bugetul local al anului 2020. Inițiatorii fiecărei propuneri vor putea să explice și modul lor de implicare în implementarea proiectului, implementare care se va face de către aparatul Primăriei Brașov. De la lansarea platformei și până acum, cetățenii au înregistrat deja .61 de proiecte, din toate domeniile vizate.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul