Ministerul Sănătății reia proiectul de arondare a spitalelor din 3 județe la centrul medical regional Brașov

Social

Ministerul Sănătății reia proiectul de arondare a trei județe, care sunt acum deservite de centrul medical universitar Târgu Mureș, la centrul medical din Brașov, unde ar urma să fie construit un spital regional prin parteneriat public-privat. În acest fel, Brașovul ar deveni  al optulea centru medical regional din România – și singurul care nu este centru universitar medical.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care reia un proiect mai vechi, elaborat în ultimele zile de mandat ale ministrului Sorina Pintea și lansat în dezbatere în noiembrie 2019.

Proiectul prevedea arondarea locuitorilor din trei județe – Brașov, Covasna și Harghita, alocate în prezent centrului Târgu Mureș – la centrul medical din Brașov, însă doar după operaționalizarea Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov.

După preluarea mandatului de către următorul ministru (Victor Costache), ministerul a retras din dezbatere publică proiectul respectiv.

Mai mult, în ianuarie 2020, Ministerul Sănătății a elaborat un ordin care prevedea menținerea arondării actuale a județelor la marile centre medicale din țară până la construirea spitalelor regionale, însă a subliniat “caracterul temporar” al alocării judeţelor la anumite centre.

Însă noul proiect ordin elaborat de minister prevede, ca și cel lansat și apoi retras anul trecut, modificarea articolului 6 al Ordinului ministrului sănătății nr. 1765/2006 privind arondarea județelor la centrele regionale, “luându-se în considerare regiunile de dezvoltare socioeconomică din care fac parte, precum și distanțele aeriene și terestre dintre un spital județean și un anumit centru regional”.

Articolul menționat prevede că spitalele județene, municipale și locale din județele țării sunt arondate la șapte centre universitare regionale sau spitale regionale de urgență: Iași (spitalele din judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava, Bacău şi Vaslui), Constanța (judeţele Constanţa, Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea şi Vrancea), București (spitalele din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman), Craiova (spitalele din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), Timișoara (judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), Cluj-Napoca (judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj) și Târgu Mureș (județele Mureș, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna și Brașov).

Însă noul proiect de ordin modifică arondarea județelor la ultimul centru universitar: “spitalele din județele Mureș, Alba și Sibiu sunt arondate centrului universitar Târgu Mureș, respectiv unităților sanitare regionale de tip IA și IB din acest centru, iar spitalele din județele Harghita, Covasna și Brașov vor fi arondate Centrului Universitar Brașov, respectiv unităţilor sanitare regionale de tip IA şi IB din acest centru“.

În vechiul proiect, elaborat în noiembrie 2019, se prevedea arondarea la Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov, și nu “Centrului Universitar Brașov”, și doar după operaționalizarea Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov.

În proiectul actual nu mai există această condiționare legată de construirea viitorului spital regional, ceea ce sugerează că trecerea celor trei județe de la Tîrgu Mureș la Brașov se va realiza imediat după intrarea în vigoare a ordinului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul