Întâlnire de lucru privind Spitalul Regional

Social

Grupul de lucru constituit la Primăria Brașov,  primarul George Scripcaru, directorul pe România al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, Venera Vlad și experții BERD care lucrează la proiectul Spitalului Regional s-au întâlnit astăzi la Brașov, pentru a discuta etapele ulterioare ale proiectului.

„Am avut o întâlnire de lucru, împreună cu BERD, Venera Vlad, care este reprezentanta BERD în România și experți din echipa BERD care elaborează studiul de fezabilitate pentru spitalul regional Brașov, studiu de fezabilitate care este finanțat cu 2,5 milioane euro, fonduri nerambursabile, de către BERD. Noi am detaliat în prima parte a zile chestiunile care țin de partea locală, chestiuni de natură patrimonială, juridică, urbanistică și de infrastructură care au fost în sarcina noastră, iar acum vom avea o teleconferință cu restul echipei de experți, ei urmând să ne prezinte principalele probleme cu care se confruntă ei în această perioadă de culegere de date și de analiză de specialitate. Există o problemă legată de arondare, noi trebuie să lămurim problema adresabilității. De la Ministerul Sănătății ni se impune o viziune îngustă, iar noi trebuie să aducem în atenție că Brașovul este primul județ turistic al țării, vin foarte mulți vizitatori în tot decursul anului și toți acești oameni au nevoie de spital și trebuie să fie luați în calcul. Aeroportul va genera un număr și mai mare de persoane, studiile și analizele, inclusiv cele ale Băncii Mondiale, arată că Brașovul este unul dintre orașele magnet din România, cu o creștere semnificativă a numărului de populație în perioada următoare, și dincolo de Brașov, trebuie să luăm în calcul Covasna, Harghita și Valea Prahovei ca și adresabilitate. Sper ca reprezentanții Ministerului Sănătății să țină cont de aceste lucruri. În plus, avem și Facultatea de Medicină, care trebuie de asemenea luată în calcul pentru pregătirea studenților. Vom detalia toate aceste lucruri, experții le vor corela și apoi va trebui să prezentăm mai departe această problemă Ministerului Sănătății. O discuție trebuie să avem și la nivelul Parlamentului European, pentru că se vorbește despre înființarea unei axe de finanțare pentru infrastructura de sănătate“, a spus primarul George Scripcaru.

Potrivit primarului, după schimbarea guvernului, noul ministru a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ care nu avantajează construcția spitalului din Brașov și nu este clar în privința numărului de paturi, astfel încât experții nu pot avansa în proiectul spitalului. „Eu i-am cerut și secretarului de stat Mihail Veștea, de la Ministerul Dezvoltării, să le pună la dispoziția celor de la Ministerul Sănătății masterplanul ministerului său, pentru că Brașovul este motorul Regiunii 7 Centru și trebuie să se țină cont de el. Experții vor să structureze acest spital ca și secții și număr de paturi, iar din punctul meu de vedere Ministerul Sănătății nu are în acest moment toate datele și nu ține cont de realitățile existente în prezent. Noi trebuie să ne raportăm la ordinul emis de vechiul ministru Sorina Pintea, ca și infrastructură și număr de paturi, nu la cel pus în procedură de transparență de actualul ministru, document foarte vag și care nu stabilește o arondare și o capacitate clară a noului spital“, a mai precizat primarul.

Reamintim că la începutul anului trecut, Primăria Brașov și BERD au semnat acordul de asistență tehnică pentru construcția Spitalului Regional Brașov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanțarea municipiului este de 250.000 de euro. Tot atunci, primăria a semnat un contract de realizare a unui studiu de prefezabilitate, care a fost realizat și care stabilește principalele linii care vor sta la baza acestui proiect, iar în luna noiembrie a avut loc prima întâlnire cu consorțiul de firme desemnat de BERD să elaboreze studiul de fezabilitate și documentația necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Brașov. Consorțiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP și Clifford Chance Badea SPRL, un consorțiu cu experiență în construcția a 40 de spitale, prin parteneriat public-privat (PPP), în toată lumea.

La sfârșitul lui 2018, după o serie de discuții legate de construcția unui nou spital regional la Brașov, Ministerul Sănătății a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, după ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafață de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului.Conform ordinului de ministru, Spitalul Clinic Regional Brașov va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, pentru 31 de specialităţi.

La începutul lunii ianuarie 2020, proiectul de ordin al Ministrului Sănătății privind arondarea județelor la centrele regionale, necesar pentru ca viitorul spital din Brașov să fie unul regional, a fost repus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătății, însă proiectul conține o formulare vagă și care nu include clar în arondarea spitalului de la Brașov județele vecine, care  beneficiază în mod real de servicii medicale la Brașov, nu include Valea Prahovei și nu ține cont nici de turiștii care vin în număr foarte mare la Brașov.  (http://www.ms.ro/acte-normative-in-transparenta/).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul