A început distribuirea, de către municipalitate, a măștilor pentru cei 6.200 de beneficiari din categoria persoanelor vulnerabile

Social

De ieri a început distribuirea gratuită, către persoanele din categoriile vulnerabile, a măștilor achiziționate de municipalitate. Aproximativ 6.200 de beneficiari vor primi câte 30 de măști de protecție împotriva coronavirusului, până la punerea în aplicare a programului guvernamental care prevede acordarea acestui ajutor.

,Azi am început distribuirea măștilor pentru persoanele din această categorie, în baza hotărârii de consiliu local aprobată în ultima ședință și deciziei Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Noi am estimat în jur de 6.000-6.500 de persoane care se încadrează în categoria persoanelor vulnerabile în municipiul Brașov și care vor primi acest ajutor. După cum știți deja, Guvernul a emis în luna mai OUG nr. 78/2020, care prevede asigurarea de măști de protecție persoanelor din categoriile defavorizate. Pentru că licitația derulată de guvern este contestată și nu este pusă în practică nici acum, am discutat cu colegii mei de la Direcția de Asistență Socială din Primăria Municipiului Brașov și cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, să facem noi acest lucru. Distribuirea se face la sediul Direcției de Asistență Socială, personalul direcției asigură acest lucru cu respectarea tuturor prevederilor legale și a regulilor de distanțare socială, iar persoanele care se află în această categorie trebuie să se prezinte la sediul DAS, pe strada Panselelor, cu actele doveditoare, pentru a ridica aceste măști, care cred că sunt foarte utile. Le solicit să le poarte, pentru că ne protejăm unii pe alții“, a declarat primarul George Scripcaru.

„Beneficiarii trebuie să se prezinte la sediul nostru de pe strada Panselelor în intervalul oral 9.00-15.00 iar joia de la 9.00 la 18.00, trebuie să aibă asupra lor copie după actul de identitate și documentul justificativ privind categoria în care se încadrează. Pentru a preveni contaminarea cu virusul SARS-COV2, le recomandăm să facă un apel telefonic la sediul instituției pentru a face programare, în așa fel încât să evităm aglomerația. Sunt 6.200 de beneficiari înscriși în baza noastră de date și fiecare primește 30 de măști“, a declarat Mariana Topoliceanu, directorul Direcției de Asistență Socială Brașov.

„Măștile sunt binevenite, pentru că trebuie schimbate foarte des, și ne ajută foarte mult. Eu port mască pentru că ies la cumpărături, la piață, și trebuie să o avem. Poate că noi nu circulăm la fel de mult, pentru că suntem pensionari, dar masca trebuie folosită oriunde te duci. Este bine să o purtăm, este foarte indicată  în locurile publice“, a declarat Grangor Valentina, 63 de ani, pensionară, unul dintre beneficiari.

Pentru săptămâna aceasta (miercuri, joi și vineri) au fost programate 1.500 de persoane îndreptățite, din categoria persoanelor vârstnice care există în baza de date DAS ca beneficiari de alte servicii și beneficii sociale, pentru a intra în posesia măștilor. Sunt programate în jur de 30 de persoane pe oră, pentru a se evita aglomerația, iar fluxul de circulație include intrarea și ieșirea separate. Astăzi au intrat în posesia măștilor 97 de beneficiari.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile, verificarea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate, precum și programarea în vederea preluării măștilor se poate face telefonic. În acest sens, Direcția de Asistență Socială Brașov a pus la dispoziție patru numere de telefon:

0770.736.790
0770.725.765
0783.125.574
0727.700.401

Distribuirea măștilor de protecție se face cu respectarea tuturor regulilor impuse de autorități în această perioadă și luarea măsurilor necesare în scopul protecției beneficiarilor și a securității și sănătății angajaților.

Actele necesare sunt:
-copie act de identitate;
-copie certificat de handicap (persoanele încadrate în grad de handicap);
-copie cupon de pensie aferent lunii în curs ( pentru persoanele vârstnice).

Prin Hotărârea C.L.S.U. nr. 12/13.08.2020 Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Brașov a propus achiziția și distribuția de măști de protecție, până la punerea în aplicare a OUG nr. 78/2020, în număr de 30 măști de protecție/persoană, pentru un număr estimat de 6.200 persoane defavorizate de pe raza Municipiului Brașov. Prin H.C.L. nr. 465/2020, a fost aprobată această propunere și au fost achiziționate din fonduri de la bugetul local a măștilor necesare.

Precizăm că, în data de 21.05.2020, guvernul a adoptat OUG nr. 78/2020,  care prevede acordarea gratuită de măști de protecție unor categorii de persoane și familii defavorizate. Conform actului normativ, achiziția măștilor de protecție se face de către Ministerul Sănătății, iar distribuția către beneficiari se face de către autoritățile publice locale, cu ajutorul asistenților medicali comunitari, al mediatorilor sanitari, al asistenţilor sociali sau a altor angajaţi din cadrul serviciului public de asistenţă socială.

În aceste condiții, în conformitate cu H.C.L. nr. 465/2020, se vor acorda un număr de 30 de măști de protecție/persoană vulnerabilă achiziționate din fonduri de la bugetul local următoarelor categorii de persoane:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare  (172 persoane);

b) persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (173 persoane);

c) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (1803 persoane).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul