,,Francezul din Cobor”, primarul Brașovului și primarul comunei Homorod au primit distincții onorifice din partea ISU Brașov

Social

Astăzi, cu ocazia aniversării a 84 de ani de la înființarea primei companii de pompieri militari, ISU Brașov a organizat un eveniment festiv, în cadrul căruia a oferit distincții atât militarilor care s-au remarcat în intervenții, cât și echipajelor SMURD și civililor care sprijină activitatea pompierilor și paramedicilor SMURD Brașov.

Prima distincție a fost oferită domnului Joliff Erwan Francois Michel Marie*, cetățean francez, membru în echipa de voluntari activi ai ISU Brașov și coordonatorul echipei de pompieri voluntari din satul Cobor, comuna Ticuș. Emblema de merit ,, Parteneri pentru ordine și siguranță publică”, clasa a III-a i-a fost oferită domnului Joliff „pentru activitatea de voluntariat în cadrul inspectoratului, pentru implicarea în dezvoltarea serviciului de pompieri voluntari din comuna Ticuș,  precum și pentru participarea la toate intervențiile din zona în care activează serviciul voluntar de pompieri pe care îl coordonează”.

Aceleași distincții le-au fost oferite și primarului municipiului Brașov, George Scripcaru, și primarului comunei Homorod, Marcel Pelei, pentru sprijinul acordat în buna derulare a activității ISU Brașov.

,,Mă bucur în primul rând pentru că am fost invitat la acest moment aniversar al pompierilor brașoveni, mai ales că am auzit numai cuvinte frumoase despre istoria existenței acestei unități de pompieri. Oamenii pe care îi vedeți aici, astăzi, sunt foarte importanți, inclusiv în această perioadă dificilă, și se implică foarte mult, chiar dacă activitatea pe care o desfășoară este foarte periculoasă. Tocmai de aceea am considerat necesar să îi sprijinim cu tot ceea ce au nevoie, să poată să intervină ori de câte ori este cazul, atât pe raza municipiului Brașov, cât și în județ. Știți bine că deja i-am ajutat cu cele două autospeciale pentru stingerea incendiilor în zonele greu accesibile și o autospecială pentru pacienții înalt contagioși. Imobilul în care își are sediul ISU este într-un program de eficiență energetică, într-un proiect al primăriei, iar în curte vom face amenajările necesare, mai ales că municipiul Brașov este proprietarul acestei clădiri. De asemenea, în cadrul programului de bugetare participativă, voluntarii pompieri și SMURD vor primi din partea Municipalității echipamentul necesar. În același timp mă bucur și le mulțumesc pentru această diplomă de apreciere pe care am primit-o în numele Municipalității. Le urez ,,La mulți ani!” și multă sănătate atât colectivului de la ISU Brașov, cât și familiilor lor, pentru că familiile sunt la fel de afectate de activitatea lor, pentru că sunt multe situații în care ei trebuie să plece de acasă și să intervină acolo unde este necesar”, a declarat primarul George Scripcaru.

Inspectorul șef al ISU Brașov, locotenent – colonel Lucian Marciu, a făcut o scurtă prezentare a importanței zilei de 4 iulie pentru istoria pompierilor brașoveni și a amintit sprijinul de care beneficiază aceștia din partea voluntarilor și autorităților: „În istoria pompierilor brașoveni, este una dintre cele mai importante zile, pentru că în 4 iulie 1936 s-a înființat prima companie de pompieri militari în orașul Brașov. Până atunci exista o formațiune de pompieri voluntari, iar din 1936 a funcționat compania de pompieri militari, exact pe acest amplasament. Între 1936 și 1939 a fost construită această clădire, unde ne desfășurăm activitatea în prezent, iar în momentul de față derulăm, cu sprijinul Primăriei Brașov, proiecte de reabilitare a acestor clădiri. Astăzi, pe lângă faptul că aniversăm cei 84 de ani de la înființarea primei companii de pompieri militari, au fost acordate diplome de onoare colegilor noștri care au trecut în rezervă, după o fructuoasă activitate în rândurile noastre, distincții unui număr de șase colegi pentru misiunile deosebite – mai ales în perioada aceasta, de COVID – desfășurate pe raza întregului județ Brașov, și nu în ultimul rând, au fost înmânate embleme de merit pentru persoanele care au contribuit la buna desfășurare a activităților ISU Brașov, printre care enumerăm pe domnul Joliff Erwan, șeful SVSU de la Ticuș, care a înființat formațiunea de pompieri a orașului satului Cobor de unde  se poate interveni în patru comune, de asemenea pe domnul primar Marcel Pelei, din comuna Homorod, care, împreună cu noi și consiliul județean, a realizat un punct de lucru în zona de nord a județului, care era o zonă neacoperită de către forțele ISU, și nu în ultimul rând pe domnul George Scripcaru, prin care am avut sprijinul pentru achiziționarea, de către municipiul Brașov, a două autospeciale de intervenție în zone înguste și zone de munte – incendii de pădure, cât și a unui ATPVM (Autospecială pentru transport personal și victime multiple, n.n.) pentru transport de persoane înalt contagioase“.

Joliff ERWAN*

Potrivit bzb.ro, Erwan Joliff Francois Michel Marie este originar din Lorient (Franța) și locuiește de mai bine de 15 ani în satul Cobor, din Țara Făgărașului, unde s-a mutat pentru a-și îndeplini într-un mod mai puțin plictisitor serviciul militar. Timp de trei ani (1993-1995), în cadrul „Serviciului Național Francez“, a fost profesor de filosofie la două licee și o facultate din București. I-au trebuit 10 ani să se întoarcă în România, unde „a simțit puternic intensitatea vieții“ și care îi oferea, după cum spune, libertatea pe care Franţa nu i-o putea oferi. Nu l-a atras România urbană, ci cea rurală, și s-a pregătit pentru viața la țară inclusiv timp de șase luni în Irlanda, până în 2004, când a venit cu bagajele în Cobor, un sat înfiinţat de saşi, care „colonizaseră“ întreaga Transilvanie. L-a ales după o cercetare amănunțită, în care a explorat pe motocicletă aproape 300 de sate din centrul României (Mediaş, Sibiu, Făgăraş, Sighişoara), din Apuseni şi din Banat. La Cobor nu a găsit numai libertate, ci și sentimentul puternic că era locul lui. 15 ani mai târziu are o soție nemțoaică din Dresda – fostă voluntară în ferma sa din Cobor, unde occidentalii experimentau viața la țară în România – patru copii, și un punct de lucru pentru pompierii voluntari, pe care l-a înființat dintr-o dorință pe care o avea de copil de a fi pompier. A construit, în subsolul unei construcţii, o rezervă de apă la care să se conecteze în caz de incendiu. Construcţia respectivă a devenit în timp remiza pompierilor, deşi pe atunci trebuia să fie un atelier ceva mai mare pentru gospodăria lui. Asta, în timp ce vechea remiză a fost desființată de autoritățile publice locale de la acel moment. A înfiinţat şi Asociaţia de pompieri SISUR, care deserveşte, la ora actuală 7 sate din 4 comune, o populaţie de peste 3.500 de oameni, asigurând şi un serviciu de prim ajutor: un adevărat proiect pilot pentru mediul rural din România.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul